Iedereen verbrandt weleens
Natuurlijk kunnen we beter uit de zon blijven en niet verbranden…..maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan want iedereen verbrandt weleens in de zon.
Onderzoek hee
ft aangetoond dat zelfs

60% van de kinderen afgelopen jaar door de zon zijn verbrand.

Wat is dat eigenlijk een zonverbranding?
Smeren na zonverbranding is heel goed om te doen. Het helpt de barrièrefunctie van je huid te herstellen en gaat natuurlijk droge huid tegen.

Zonverbranding is eigenlijk een ontstekingsproces waarbij er gevaarlijk vrije radicalen kunnen ontstaan die schade aan de huid kunnen veroorzaken.
Hoe sneller je je huid tot rust brengt, hoe beter. Crèmes kunnen daarbij helpen. Maar dan moet je wel kiezen voor een ongeparfumeerd product, zonder irriterende stoffen als menthol of een hoge concentratie alcohol. Maar laten dat nou net de ingrediënten zijn die over het algemeen in een aftersun zitten om zo’n lekker verkoelend gevoel te geven…

Beter is om niets te smeren wanneer je door de zon bent verbrand dan een aftersun met irriterende stoffen, deze doen je huid helemaal geen goed. De beschadigde huid is extra gevoelig voor deze stoffen.

Is een aftersun dan echt belangrijk?
Het maakt eigenlijk niets uit of je een gewone bodylotion, body Butter, gezicht crème of aftersun kiest als er maar geen alcohol, of andere irriterende stoffen inzitten zoals menthol of eucalyptus. En het liefst een crème op waterbasis. Dat herken je door aqua op de ingrediëntenlijst te zoeken deze moet in de eerste 3 staan. Hele vette crèmes houden de warmte vast die kun je dus zeker in de eerste uren na de verbranding beter niet gebruiken.

Watmoet er dan wel in de aftersun zitten?
• Hydraterende stoffen als glycerine en hyaluronzuur.
• Barrièreherstellende stoffen als niacinamide, kalmerende stoffen als pathenol, zoethoutwortel en bètaglucaan
• Antioxidanten (vochtherstellend, barrièrefunctie versterkend, het ontstekingsproces tot rust brengen en de vorming van vrije radicalen tegengaan)
Begin na het afkoelen met smeren en breng bij voorkeur elke paar uur een laagje crème op de huid aan.

Wat raden we nog meer aan na zonverbranding?
• Allereerst: KOELEN. Liefst niet met ijs maar met lauw water, eventueel afgekoelde groene thee.
• Een hoge dosis vitamine D een uur na verbranding kan de roodheid verminderen het ontstekingsproces en schade kan voorkomen.
• Ga niet opnieuw in de volle zon. Zelfs niet met een dikke laag zonnebrandcrème. En witte kleding beschermen je huid echt nauwelijks… Geef de huid die verbrand is écht de tijd om goed te herstellen.
• En zelfs in de schaduw heb je een zonnefactor nodig!

Maar vergeet ook niet te genieten van de zon!