Zomer, tuindeur open en daar komen ze…muggen. Niets is vervelender dan gestoken worden door deze kleine beestjes. Maar waarom moeten ze altijd jou “lekprikken” en laten ze je partner rustig slapen? Je bent tenslotte toch ook geen snackbar voor deze vervelende insecten?

Geur
Waardoor komt het toch, dat de een wel en de ander niet geprikt wordt. Sommigen zeggen dat het de geur van zoet bloed is, maar dat is echt een fabeltje.
De geur van jouw huid heeft er wèl mee te maken. En deze wordt bepaald door de samenstelling van bacteriën, huid bacteriën. Deze bepalen jouw geur. En of de muggen je aantrekkelijk vinden!

Oud zweet, niet zo fris eigenlijk…. Verhoogd de aantrekkelijkheid op muggen…even douchen en wassen voordat je gaat slapen moet al enigszins helpen.

En hoe zit dat met deodorant?
Ja, deodorant kan de aantrekkelijkheid op muggen verhogen.. maar wanneer we teveel deodorant gebruiken gaan ook onze goede huidbacteriën dood en wanneer deze verstoord raakt hebben we ook weer meer kans om geprikt te worden.

Meer muggenbeten bij kinderen?
Niet alleen de lichaamsgeur bepaalt in een bepaalde mate de aantrekkelijkheid op muggen maar ook de hoeveelheid koolstofdioxide die we uitademen. Daarom worden mannen vaker door muggen gebeten dan vrouwen. Ook zwangere vrouwen zijn vaker ‘de klos’ zij ademen meer koolstofdioxide uit.
In principe bijten muggen liever volwassenen maar de reactie van kinderen op een muggenbeet is veel heftiger waardoor het lijkt alsof de kwaal veel ernstiger is.

Wat doe je aan die nare bulten?
De mug injecteert het gif om ervoor te zorgen dat ons bloed vloeibaar blijft. Muggen steken ons trouwens niet met een angel. Ze bijten in de huid. Daarna ‘boren’ ze buisjes in de huid waarmee een beetje speeksel met onder meer het antistollingsmiddel wordt ingespoten en waarmee bloed wordt opgezogen. Door ons eigen verdedigingsmechanisme treedt er een ontstekingsreactie op waarbij stoffen in de huid vrijkomen die ook zorgen voor irritatie, jeuk en de drang om te krabben.

Koelen en/of verdoven?
Er zijn wel wat maniertjes om de irritatie te verlichten. Een simpel ijsblokje of coldpack gaan de zwelling en roodheid al flink tegen. Wat je eventueel kunt doen tegen gekmakende jeuk is een klein beetje Emla (huidverdovende crème) gebruiken. Het bevat een lidocaïne, wat de huid wat verdoofd. Wel is deze crème in Nederland alleen op recept te verkrijgen In Duitsland echter is deze vrij verkrijgbaar.

Niet krabben, probeer het!
Bijna niet te doen maar wat het allerbeste is…., NIET krabben aan muggenbulten. Want een opengekrabde huid is heel infectiegevoelig.

DEET
Antimuggensprays en -lotions met DEET zijn wereldwijd nog altijd de meest gebruikte en meest doeltreffende middelen tegen insecten die infectieziekten kunnen overbrengen. De stof DEET (N,N-diethyl-m–toluamide) is al sinds de jaren vijftig verkrijgbaar. In de jaren 80 werd DEET minder populair door verontrustende nadelige gezondheidseffecten. Deze werden overigens wel toegeschreven aan een onjuist gebruik met overdosering.

Zo werk DEET
DEET doodt geen muggen. De stof zorgt er alleen voor dat de mug niet meer op je huid willen landen om je te bijten.
Er bestaan heel veel verschillende middelen met DEET, in uiteenlopende concentraties. De concentratie van de stof bepaalt niet zozeer hoe krachtig het middel werkt, maar vooral hoe lang.
• Spray/lotion met 10% DEET -3 uur bescherming
• 15 tot 20 % DEET 4 á 5 uur bescherming
• 30% DEET minstens 6 uur
DEET kan bij inname giftig zijn dus pas op het mond en handjes van kinderen.

Wierook elektrische zoemers, citroenkaarsjes etc. hebben helaas erg weinig nut…

Nieuw onderzoek
Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar het ‘manipuleren’ van die bacteriën op de huid. Kun je bijvoorbeeld de samenstelling van je bacteriën veranderen zodat de geur van de huid zo verandert, dat muggen niet meer geïnteresseerd zijn. Kan dat bijvoorbeeld met voeding, met cosmetica of met probiotica? De toekomst zal het ons leren..