Iedereen kent het vast, vaseline
Wat doet deze stof precies voor je huid en…verstikt het de huid of krijg je er puistjes van?

Vaseline / petroleum jelly
is afkomstig van petroleum een fossiele olie. ontstaat uit resten van plantaardig en dierlijk leven (plankton en algen), die blootgesteld zijn aan extreem hoge druk en temperatuur diep in de aardkorst. De vaseline die wij kennen, werd in 1872 ontdekt door Robert A. Chesebrough. Sindsdien is het een van de bekendste en meest gebruikte cosmetische ingrediënten.

Is het goed voor je huid?

Vaseline is vooral populair omdat een creme is die een laagje op de huid legt, waardoor vocht niet kan ontsnappen en waardoor de huid beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Het blijkt dat vaseline na aanbrengen de huidbarrière binnen enkele minuten kan verbeteren. Door de vette structuur blijft het product ook goed op zijn plaats zitten. Bovendien is het erg stabiel en reageert de huid vrijwel nooit allergisch op de stof. Dit maakt vaseline heel geschikt voor de droge en gevoelige huid en bij huidproblemen waarbij de barrièrefunctie beschadigd is, zoals eczeem.

De discussie

Omdat vaseline de huid afsluit, is het idee ontstaan dat het product de huid ook zou ‘verstikken’. Dat klopt niet. Bovendien laten meerdere onderzoeken zien dat vaseline geen negatieve invloed heeft op de processen die in de huid plaatsvinden.
Een ander veelgehoord bezwaar tegen het gebruik van het product is dat het puistjes zou veroorzaken. Waarschijnlijk is dit idee ontstaan omdat puistjes over het algemeen vaker voorkomen bij een vette huid. Wanneer een te volle crème gebruikt wordt bij een vette huid, kunnen onzuiverheden toenemen. Daarom is het dus ook zo belangrijk naar de behoefte van je huid te kijken voordat je producten gaat gebruiken. Als je huid erg droog en gevoelig is, zou vaseline zeker een goede aanvulling kunnen zijn op je dagelijks huidverzorgingsritueel.